Pre svega, bitno je početi sa malim kapitalom. Realno, zašto biste skupljali i zajmili od kumova i rodbine, kad će firma sama da donese pare, i to u roku od odmah. Potrebno je skupiti samo za prostor, i to najviše za prva tri meseca poslovanja. Od toga ćete dva meseca provesti skupljajući papire i čekajući odobrenje, a za to vreme možete i prostor da opremite.

Što se tiče papira, obavezno zadužite nekog levog pravnika svežeg sa fakulteta da obilazi kancelarije i maltretira ljude. Brže ćete doći do odobrenja i svi službenici će biti odlično raspoloženi kad vam budu stavljali pečat i potpis.

Legenda kaže da prvo morate ispitati tržište i postaviti reklamu. Ali, mislim, šta će vam to ispitivanje kad ste našli lokal u relativnoj prometnoj ulici, ljudi prolaze svako malo. Tako da vam ni reklama ne treba, to ionako košta: em flajeri, em natpis firme, em to štrči na trotoar pa hoće inspekcija da naiđe… neka, hvala. Dovoljno je da na izlogu piše sve što treba.

Prostor okrečite sami, tako se štede resursi. Uostalom, opšte je poznato da su zanatlije svih vrsta obični prevaranti i da im ne trebaju dve kante jupola kad ste u stanju da sami okrečite sa jednom.

Nameštaj u salonima je skup, a preprodavci nisu normalni, zato ćete pozvati stolara da sve bude po meri i želji. Stolar mora da je šaljivdžija ili je pobrkao evre i dinare, svejedno nakon što ste došli sebi odlučujete da sami klepate šta vam treba. Ako plan uključuje pregradne zidove, jednostavno na tom mestu namaknite police. Genijalno. I uopšte nema potrebe da kupujete bušilicu, pozajmite je jer vam i tako treba sad i nikad više. Pobogu, firma ima da posluje k’o švajcarski sat, a ne da već sad razmišljate o preseljenju.

Naravno, obavezno se pohvalite svima koliko ste sposobni i pametni: radnicima, dobavljačima, komšijama i poverljivim mušterijama. Pokažite im žuljeve i svaki šraf koji ste svojeručno pričvrljili. To uopšte nisu dosadne priče.

Organizujte svečano otvaranje. Pozovite sve prijatelje i bližu i dalju rodbinu i nalijte ih jeftinim vinom. Ishejtujte svakog ko vam donese išta osim flaširanog poklona. Nemojte zvati kolege iz iste branše, to sve zavidno i nema ništa pametno da kaže.

Radnike birajte po godinama i lepoti. Lepota će privući mušterije, a što radnik ima manje iskustva to ćete ga lakše oblikovati prema sopstvenom planu i prohtevu poslovanja. Prednost imaju svi oni koji dovedu roditelja/e na razgovor za posao i puste istog da pregovara sa vama. Naglasite da im plata zavisi od ljubaznosti prema mušterijama, i njihovoj sposobnosti da naprave promet. To ima da ih zacementira na radno mesto i odbije sve misli o traženju posla negde drugde. Budite neodređeni po pitanju radnog vremena. Pokažite im sve i redovno ih propitujte šta su zapamtili.

Čim ste radnicima pokazali kako se uključuje kompjuter i gde stoji džoger i četka za ribanje wc-a, slobodni ste. Uopšte nema potrebe da dolazite i išta nadzirete, osim kad treba uplatiti pazar. Zašto ste otvorili firmu ako ne da uživate i da vam pare same dolaze?

photo by Nikoleta

ostale priče sličnog stila možete naći OVDE