Ovo nikada u životu nisam planirala da radim, čak mi je i laknulo kad sam počela blog i shvatila da sam propustila sve one Wersatile blog awards, ili tako nekako. Ali, priča o knjigama se ne propušta tako da će oni koji završe u chain book tagu morati da mi oproste. I da se pridruže.

Ako već želite nekoga da okrivite (ili pošaljete ružu ili bombonjeru), sve je počelo od vatrene devojke sa bloga All about my shelf. Ona je ljubazno tagovala moju fantastičnu malenkost da i ja popljujem malo neke knjige.

Sa zadovoljstvom. Jedini je problem što već odavno ne čitam ništa što mi se ne dopada, ali potrudiću se da iskopam nešto grozomorno.

 

1 – Popularna knjiga ili serijal koji se tebi ne sviđa

Šta je ono popularno ovih dana?

Recimo Pekić. Imam čitav njegov opus u kožnom povezu iz tamo neke godine, ostalo mi u amanet od baba. Vidim I ovih dana se prodaje k’o ludo, mada u mnogo šarenijem pakovanju. Čini mi se da smo ga I za lektiru radili. Dotaknem ga se kad brišem prašinu sa njega, a pošto prašine nema baš mnogo, onda…

 

2 –  Knjiga ili serijal koji se tebi sviđa, a koji drugi ne vole. 

Serijal o Majlsu Vorkosiganu. Retko koga sam našla da uopšte zna da postoji tamo neki genijalni pisac po imenu Loiz Mekmaster Bižol. Kod nas su samo četiri knjige prevedene, I prva više ne može da se nađe u prodaji (šmrc). Uz malo sreće, I znanja engleskog jezika, sve može da se nađe na internetu.

Sviđa mi se I Lukjanjenkova zbirka Straža, ali moguće je da je popularnija nego što ja mislim jer znam za samo jednu osobu kojoj se sviđaju (a da ih nije pročitala).

 

3 – Ljubavni trougao u kojem je glavni lik završio s pogrešnom osobom ili popularni fikcionalni par koji ti se ne sviđa

Razmišljam o ovom pitanju više nego što bi trebalo. Jednostavno nisam obraćala pažnju.

Biće da je Glen Dankan smućkao čudne ljubavne parove. Talula jednostavno nije imala sreće jer je otac njene dece završio upokojen kao zadnji poznati vukodlak, ali ona je uspela da im nađe odgovarajuću očinsku figuru u čoveku koga je sama načinila vukodlakom. I sve je dobro dok se ne zaljubi u nekog trećeg, koji čini mi se, isto završi malo mrtav, pa se ona vraća opet u sigurnost porodice s drugim tipom. Kolektivna tragedija.

 

4 – Popularni žanr koji retko kad uzimaš u ruke.

Ljubavni, dakle.

I putopisi. Pogodite koliko su putopisi popularni.

 

5 – Obožavan fikcionalni lik kojeg ne voliš

Uf, nemam pojma. Nemam ništa protiv Dambldora ni Gandalfa, tako da ne mogu da se pridružim. Nisam imala ništa ni protiv Boromira, baš mi je bio simpatičan. I Golum  je ok, jednom kad ga shvatiš. I Tranduilu mogu svašta do oprostim zbog načina na koji se bori. Ali tu već mešam knjigu I film.

 

6 – Popularan autor koji ti iz nekog razloga ne leži.

Paulo Koeljo. Dajem šansu samo Alhemičaru jer sam tu knjigu dobila na poklon I samim tim ima neizmernu vrednost.

 

7 – Popularan knjiški kliše koji ti je dosadio (npr. „izgubljena princeza“, korumpirani vladar, ljubavni trougao itd.)

Ljubav na prvi pogled. Ili srećni do kraja života. Možda, ako je neko nekoga spalio nakon par meseci.

 

8 – Popularan serijal koji ne planiraš da pročitaš.

Rekla bih da ne planiram da pročitam ništa od Džordža Martina, ali već sam pročitala sve osim dve zadnje izašle knjige. E, te I svaku narednu ne planiram, ali mogu da ostavim mogućnost da se desi neko čudo I da mi bude baš baš baš dosadno. Za sve one koji bi dodatno da me kamenuju, nisam ni jednu jedinu epizodu serije GoT pogledala.

A ono što baš nikada nisam imala prilike da pročitam jesu knjige Stivena Kinga. Jedini način da ih sve pročitam jeste da ih imam od prve do zadnje, a to će ići malo teže.

Podrazumeva se da mi ne pada na pamet da čitam ikakav ljubavni serijal. Osim ako ne uključuje krvoločne vampire – prave, ne svetlucave – ili tako neku paranormalnu radnju. Ali I to krišom.

 

9 – Izreka kaže: „Knjiga je uvek bolja od filma“. Međutim, koja filmska ili TV adaptacija ti se više svidela od knjige?

To bi bila Zvezdana prašina od Nila Gejmena. Knjiga jedva da ima šta stranica za pročitati, ali film je fantastično odrađen. Počev od načina na koji sedmorica braće rešavaju svoje sukobe, preko veštice plavuše I scene gde kontaktira sestre, pa Bernarda i koze, do Roberta de Nira u baletskoj haljinici. Rozoj. Sa srcem.

 

Vatrena koja je počela sve ovo (samo da vas podsetim) je tagovala troje, pa ću I ja tako. Oprostite na tome, ali ako vas sve zgužvam u jedan tag, koga ćete onda vi da tagujete 😀

Dame imaju prednost – Kovrdžava, najlepše te molim da se pridružiš.

Maja se konačno javila pa Hank može da nas počasti svojim nemirnim mislima.

Kad Shonery izgradi Drugo carstvo biće previše zauzet, pa bolje da ga sad rezervišemo.