Kada se radi o pisanju, sa ponosom mogu da potvrdim da nema osobe koju poznajem a da se ne bavi tim časnim hobijem. Inspiracija nas sve pohodi, nekog više a nekog manje, ali šta da radimo kad imamo previše inspiracije i, kao što je slučaj sa mnogima, premalo vremena? Takve kombinacije redovno dovode do griže savesti i neprospavanih noći. Pa hajde da si pomognemo i dovučemo svoj duševni mir nazad.

Dakle, kako se rešiti inspiracije?

1. Prestanite da izlazite iz svoja četiri zida. Opšte je poznato da mozgu treba kiseonik da bi radio, tako da je poželjno ukinuti mu priliv svežeg vazduha. Ideje će možda dolaziti, ali mozak više neće imati snage da ih posloži na papir.

2. Sistematski se prežderavajte. Tako napunjenog stomaka, budite sigurni da nove ideje neće imati gde da se smeste, a ni starima neće biti dobro.

3. Posvađajte se sa porodicom, tj. sa onim članovima s kojim već niste u svađi (mogu i prijatelji da posluže). Kakve ljubavne scene i bakrači, treba smisliti što otrovnije replike. I kako se samo niste setili da kažete to-i-to?!

4. Apstinencija, protivno ukorenjenom mišljenju, neće pomoći u pridavljivanju inspiracije. Može samo da dovede do još duže apstinencije, praćenje prezirom prema suprotnom/istom polu (zavisi koje su vam preferencije), što je još pogubnije za pisanje: em nećete imati kvalitetnih ideja, em vam disbalans hormona pravi kolaps po organizmu, em polako i u sve većim količinama i ono malo nekvalitetnih ideja biva zatrovano prezirom prema željenom tipu osobe (ili vam je svaka druga rečenica izrazito zagorela). Dakle, jedina uspešna seksualna kombinacija za prestanak pisanja jeste mnogo seksa. Tako, čak i ako budete imali inspiraciju, nećete imati kad da joj se posvetite.

5. Dajte nekom narcisu da pročita vaša pisanija. Ako ste iole labilnog uma, narcisovi snishodljivi i prezrivi komentari nateraće vas da spalite rukopis. I sve sveske, prazne i pune, i prelomljene olovke i dragocene tastature. Ako niste sigurni gde da nađete narcisa, samo postavite post sa pitanjem o pisanju i inspiraciji, potražite najopširniji odgovor koji se preliva stručnošću – i voila!

6. Proverite socijalne mreže pre početka pisanja. Svi znamo da to traje samo 15min. Al kad bismo se zezali.

7. Zadnje, ali ne manje važno, nikada, ali apsolutno nikada, nemojte čitati ništa što niste lično napisali. Ovaj metod pouzdano smanjuje broj dostupnih reči, osiromašuje opise a likove (ako ih ima u pričama) svodi na jednu dimenziju.

Ako smo sve ovo isprobali i apsolvirali, možemo konačno s mirom da ne pišemo.

Photo by Nikoleta

Ako vam se dopao ovaj text, bacite okce na ostale iz kategorije Blogeta