Ne, ovo nije recenzija knjige O pisanju. Ovo su citati koji mi se sviđaju i koje želim s vremena na vreme da pročitam i podsetim se zašto radim ovo što radim. Možda se i vama dopadnu, ili poželite da pročitate O pisanju u celosti. Nikakva količina odlomaka ne može da dočara svet unutar jedne knjige.

***

Izbegavajte suvišne reči.

*

Urednik je uvek u pravu. Drugim rečima, pisati je ljudski, uređivati je božanski.

*

Kad počnete da se bavite pisanjem, ne bi bilo loše da oljuštite električni kabl televizora, obavijete golu žicu oko njega i gurnete utikač u zid.

*

Dobre ideje za priču doslovice stižu niotkuda. Od vas se ne očekuje da ih pronađete, već da ih prepoznate kad se pojave.

*

Mislim da sam tek oko četrdesete shvatio da je gotovo svaki pisac beletristike ili poezije, koji je objavio makar i jedan redak, optužen za traćenje bogomdanog dara. Ako pišete (ili slikate, igrate, vajate ili pevate), neko će već pokušati da vas unizi zbog onog što radite. Tako je to.

*

Dok pišeš priču, prepričavaš je sebi. U sledećoj verziji, najvažnije je da izbaciš sve ono što nije priča.

*

Pisanje je usamljenički posao i od ključne je važnosti imati nekog ko veruje u vas. Ne moraju da vam drže govore, dovoljno je da veruju u vas.

*

Najvažnije je što piščeva prvobitna predstava o liku ili likovima može biti pogrešna koliko i čitaočeva. Na bliskom drugom mestu je uvid da dizanje ruku od posla samo zato što je težak, na emocionalnom ili imaginativnom nivou, nije dobra ideja. Ponekad morate da nastavite i kad vam se to ne sviđa, i ponekad ćete napravti nešto dobro, iako vam se čini da presipate iz šupljeg u prazno.

*

Uverenje da stvaralačka snaga izvire iz supstanci koje utiču na um jedan je od velikih mitova današnjice.

*

Stavite radni sto u ćošak. Kad god sednete da pišete, podsetite sebe zašto nije na sredini prostorije. Život nije sistem za podršku umetnosti. Situacija je obrnuta.

*

Šta je pisanje? Telepatija, eto šta je. /Ja pišem, vi čitate./

Nismo čak ni u istoj godini, da ne govorimo o istoj prostoriji… a ipak smo zajedno. Bliski smo.

Upriličili smo susret umova.

*

Ne bi trebalo da olako pristupate praznoj stranici. Od tog posla neće biti ništa ako ne možete da ga shvatite ozbiljno.

*

Rečnik je najčešće korišćena alatka od svih, on je temelj pisanja.

Jedna od zbilja loših usluga koju možete učiniti svom pisanju jeste da doterujete rečnik, tragajući za dužim rečima zato što se pomalo stidite kratkih.

Ne zaboravite da je osnovno pravilo rečnika: upotrebite prvu reč koja vam padne na pamet, ako je odgovoarajuća i živopisna.

I slobodno vodite računa o doličnosti.

*

Loša gramatika proizvodi loše rečenice.

Gramatička policija neće doći u po noći da vas odvede ako se vaše delo sastoji samo od fragmenata i lebdećih misli.

Gramatika nije samo neviđeno gušenje. Ona je štap koji ćete dohvatiti da podignete vaše misli na noge i omogućite im da hodaju.

*

Izbegavajte pasivne oblike!

Mislim da se oni dopadaju stidljivim piscima. Pasivni glas je bezbedan. Neće vas suočiti s problematičnom akcijom.

*

Verovatno ste uočili koliko je jednostavnije razumeti misao kad je rastavimo na dva dela. To olakšava život i čitaocu, a on uvek mora biti naša najpreča briga.

*

Prilog vam nikad nije prijatelj.

Pisci prilozima obično poručuju da se ne izražavaju jasno, da ne odašilju preciznu misao ili sliku.

*

‘’Reći’’ je osnovni i najbolji izrični glagol za dijaloge, kao rekao je, rekla je. Bili je rekao, Monika je rekla.

*

Ubeđen sam da je strah u pozadini najvećeg dela lošeg pisanja.

*

Pisanje je unapređeno razmišljanje.

*

Jezik ne mora uvek da nosi kravatu i cipele na pertlanje. Cilj beletristike nije gramatička tačnost, već ukazivanje dobrodošlice čitaocu i pripovedanje priče… da ga natera da, kad god je to moguće, zaboravi da čita priču.

*

Pisanje je zavođenje.

*

Ne mogu da lažem i kažem da nema loših pisaca. Izvinite, ali ima ih mnogo.

*

Dok je nemoguće napraviti sposobnog od lošeg pisca i dok je jednako nemoguće napraviti velikog od dobrog pisca, ipak je moguće, uz mnogo teškog rada, posvećenosti i pravovremene pomoći od sposobnog pisca napraviti dobrog.

*

Niko ne može da bude intelektualno lenj kao zaista pametna osoba.

*

Ako želite da budete pisac, pre svega morate raditi sledeće: mnogo čitati i pisati. Koliko je meni poznato, nema načina da ovo zaobiđete, nema prečica.

*

Svaka knjiga koju uzmete u ruke nudi više lekcija. Iz loših knjiga često možete naučiti i više nego iz dobrih.

*

Pisac u nastajanju u dobrim knjigama može naći pouke o stilu, slegantnoj naraciji, razvoju zapleta, stvaranju uverljivih likova i govorenju istine.

*

Biti oboren s nogu mešavinom sjajne priče i sjajnog pisanja – ili biti pregažen njome – deo je neophodnog procesa oblikovanja pisca.

Zato čitamo da bismo se upoznali s mediokritetima i najgorom truleži: takvo iskustvo pomaže nam da prepoznamo i oteramo te stvari kad pokušaju da se ušunjaju u naš rad. Čitamo da bismo mogli da se poredimo s dobrim i velikim, da bismo shvatili šta sve može biti učinjeno i da bismo upoznali različite stilove.

Ako nemate vremena za čitanje, nemate vremena (a ni alata) ni za pisanje.

*

Čitanje je kreativno središte piščevog života.

*

Neprekidno čitanje dovešće vas na mesto (ili do stanja uma, ako vam se taj izraz više dopada) odakle ćete pisati poletno i bez samosvesti.

*

Veliki broj pisaca(…) napisao je manje od pet romana. To je u redu, iako ne mogu a da ne pomislim o tim ljudima sledeće: koliko im je trebalo da napišu svoje knjige, i šta su radili s ostatkom svog vremena.

Ako vam je Bog dao talenat za nešto, zašto, za ime božje, bežite od njega?

*

Pisanje je najbolje kad ga pisac poima kao nadahnutu igru.

*

Ja mislim da pisanje knjige, čak i obimne, ne bi trebalo da traje duže od tri meseca, što će reći jednog godišnjeg doba. Ako potraje duže, priča počinje da biva strana.

*

Kada pišete, želite da se rešite sveta, zar ne? Naravno da je tako! Jer pisanjem stvarate vlastite svetove.

*

O čemu ćete pisati? O čemu god prokleto hoćete! O bilo čemu… dokle god ste iskreni.

*

Čitalac je odmah spreman da se zainteresuje za priču kad čuje snažan eho sopstvenog života.

 

Ja o nekim knjigama, i čuvajte se spojlera 😉