Kako se ova kalendarska godina primiče kraju, bilo bi dobro podsetiti se po čemu je bila posebna i koliko nam je nesreće donela. Uvek je dobro znati kakvim arsenalom sudbina raspolaže, jer 2019a je iza ćoška i valja biti spreman na sve eventualne neprijatnosti.

Neko mudar – Konfučije, Šekspir ili Tesla – jednom je rekao da je svaka šansa koju smo iskoristili dobra šansa, loša je samo ona koju smo propustili. Zato ćemo se pozabaviti stvarima koje smo mogli, a iz neznano kog razloga nismo. Dodaćemo ih na must do spisak za jednu od narednih godina.

Ovog leta Novi Sad, a verujem i mnogi gradovi, nudili su razne aktivnosti, čak su se reklamirale preko fejsa. Aktivnosti toliko divne i čarobne da me sad sramota što ih nisam iskoristila, nisu sve bile besplatne, ali šta je par hiljada dinara naspram duševnog mira.

Recimo, ove godine nisam otišla na promocije Adrenalin penjačkog kluba. Redovno prave palačinke i pozivaju ljude da probaju, a ja nikako.

Nisam se potapala u bestežinski tank vode, što je proces koji bi mi smirio auricu i naterao moje misli da prestanu da se kreću. Kako moja mama tvrdi da ja i ovako ni o čemu ne mislim, učinilo mi se da mi takva akcija ne treba. Međutim, sad mi je žao što nisam otišla jer kontam koliko bi to bila dobra zamena za kadu. Uvališ se u tank vode, neometano plutaš sat vremena, a misli ko šiša. Vjerujem da bi mi mozak naglo proradio kad bih čula cenu, tako da bismo i ja i moja mama na kraju bile zadovoljne.

Nisam se upustila u potragu za blizanačkom dušom. Možda zbog samog naziva, šta li. Opšte je poznato da mlađane devojane traže srodne duše, a za koji će nam andrak blizanačke, nemam pojma. Koja li bi uopšte njihova uloga bila u mom životu? Kontam da bi to u mom slučaju izgledalo ovako: sednem da meditiram, pošaljem Univerzumu molbu sa zahvalnicom unapred da mi pošalje blizanačku dušu, a Univerzum mi isporuči ugovor čija sitna slova nikad ne čitam. I tako dobijem mačku. /Stvorenje koje se samo licka, jede, spava, mazi i sve u svemu bitanguje po čitav dan. Znam, pljunuta ja./ E pa, sad mi je žao što nemam mačku.

Nudile su se i razne vrste masaža, nešto što sam mislila da mi treba, sve dok nisam videla čime ti profesionalci masiraju. Masaža svećom. I masaža gongom. Ok, sveću ne mogu da komentarišem, svako ima svoj ukus. Gong mi se učinio zanimljiv. Princip bi trebalo da je isti kao kada uzmete šerpu i počnete da mlatite metalnom kašikom po njoj. Nikakav fizički kontakt sa mojim bolnim leđima, ali to bi mi na kraju bio najmanji problem. Nadam se da na izlazu dele neke tabletice protiv glavobolje.

Propustila sam i kurs buđenja boginje u sebi. Uopšte mi nije jasno zašto. Sad shvatam da bi mi baš prijalo da me neko obožava. Zamislite gomilu podanika koji, suočeni sa izborom, uvek biraju vas. Neprocenjivo.

 Nisam položila vozački, nisam naučila novi jezik, nisam pročitala sto knjiga /mada sam blizu/, nisam probala vutru, nisam slomila nijedan od ekstemiteta /i to je bilo blizu/, nisam uštekala ni cvonjak od plate, nisam napisala ništa novo ni bitno, nisam išla na more ni na planinu, i uopšteno, nisam uradila ni približno sve što sam htela.

Donela sam i neke odluke inspirisana ovom godinom:

  • Neću da čitam dosadne knjige, život je previše kratak da bih se silila na nešto što mi se ne sviđa.
  • Neću da pozajmljujem sume para veće od one koju mogu da priuštim da poklonim.
  • Neću da pravim planove, izjalove se dok si rekao keks. Spontanost je zakon.
  • Neću da udovoljavam drugima ako se to kosi sa mojim komforom.
  • Neću više ni u knjige da investiram. Ne znam da li bi iko živ izašao iz moje sobe u slučaju kakvog zemljotresa.

Dakle, ako sam dobro shvatila samu sebe, za narednu godinu mi ostaje da položim vozački, dobijem diplomu, crni pojas, bebu, srodnu dušu i možebiti nekakav autić. Ne mora nužno tim redom. Ni povećanje plate ne bi bilo loše. Takođe, prestaću da budem introvert i nesnađeno socijalno stvorenje.

Molim da me podsetite na sve ovo u decembru 2019e, kada mi i naredna godina ode u ništa kao i ova. Uvek je dobro znati šta niste uradili, a mogli ste. Nije život baš tako kratak, a vremena za gubljenje uvek ima.

Sretna vam Nova godina, Božić i svi ostali praznici! Čuvajte se i budite dobri!

PS. A kako je vama prošla ova godina? 😉 #izazov 

 

 

photo by Pixabay

ostale priče sličnog stila možete naći OVDE