Autoritet je čudna reč još čudnije pojave koja dolazi iz davno mrtvog latinskog jezka. Pod nazivom autoritet smatra se vlast, ugled, dostojanstvo, vrednost. U akademskom smislu, pod ovim pojmom mislimo na ugled i vrednost zasnovanu na istom. U socijalnom tj. prenesenom smislu, autoritet je osoba čijem se sudu svi pokoravaju iz poštovanja. Ono što vi kao autoritet želite da postignete jeste da ispoljite sposobnost iznošenja stajališta ili mišljenja na način da vam neko bespogovorno poveruje i ne posumnja ni trenutak u tačnost informacije/mišljenja.

Svi žele da budu harizmatiče vođe/autoriteti, a mnogi su uvereni da već jesu, samo im fali dovoljno prilika da se iskažu. Svedoci smo da se može biti autoritet i bez harizme, kao i da vam harizma ništa ne vredi ako nemate čime da je potkrepite.

Ipak, mnogi od nas nisu niti će ikad biti mnogopoštovane nepriznate vođe. Kako se izvući iz zablude i  prepoznati da nismo autoritet?

Nađite drugara koji opsesivno smara nebulozama kojima ga telefonska kompanija bombarduje. Predložite mu da promeni telefonskog operatera i posmatrajte kako vas gleda kao da ste poludeli buržuj pun para. Pripremite se za opširno predavanje o novčanim zavrzlamama takvog postupka i planovima ka ekonomičnom pristupu odabira novog telefona kad ugovor bude pri kraju. Budite svedokom kad drugar posluša nepoznatu osobu o promeni mobilnog operatera, plus savete o kupovini novog telefona.

Zaključak: možda mu je samo trebalo vremena da ideja sedne.

Predložite prijatelju da kupi kuću ili stan. Izračunajte zajedno koliko je to nemoguće. Sačekajte da to predloži neko drugi. Plan je iznenada moguć a vi ste glupi jer ne znate sve kreditne zavrzlame.

Zaključak: vi ste dobra budala.

 

Pokušajte nežno da objasnite drugarici da je momak za kojim je dve godine luda vara sa još sedam cura. Shvatiće razgovor kao hipotetičnu polupijanu zabavu. Sačekajte da joj kroz nedelju dana neko drugi objasni isto. Pogodite kome je poverovala?

Zaključak: nemate autoritet ni u sopstvenom društvu, kako ćete negde drugde?

Objasnite klijentu do u detalje sve vezano za problem koji ga zanima a u domenu je profesije kojom se bavite i za koju ste dali litre i litre krvi, znoja i nespavanja. Klijent će pre poverovati komšiji koji je nešto negde video na televiziji.

Zaključak: dajte otkaz. Niste ni za šta.

Pozovite drugara da vam pravi društvo. Odbiće vas jer mu nije do izlaska. Kad ga sretnete sa društvom pola sata kasnije, pretvarajte se da mu verujete kako mu se uopšte nije išlo i kako ga sve to smara. Javiće vam se prekosutra kad se vrati sa izlaska. Sačekajte da vas ispali još jednom, za svaki slučaj. I još jednom.

Zaključak: vi ste debil. Bacite se s mosta.

Objasnite roditeljima da niste u romantičnoj vezi sa osobom s kojom se družite. Ponovite jedno sto puta, za svaki slučaj. Pomozite mami da isplanira vaše venčanje, kad je već zapela.

Zaključak: vi ste beskičmenjak bez autoriteta.

Objasnite osobi s  kojom ste u vezi da ne treba baš svaku da veruje vašem naopakom društvu jer će vam napraviti sranje. Nakon toga mirno rekalibrišite svoj život ispočetka. Uopšte nije loše, kad bolje razmislite: jedna negativna stvar – ostali ste bez partnera, i druga pozitivna – bolje vam je bez takvih drugara. Sve je u ravnoteži, zar ne?

Zaključak: zamonašite se. U socijalnom životu se snalazite kao slon u staklariji.

Poseban bonus dobijete kada shvatite da se vaša istina tretira kao sprdnja, a ono što ste rekli iz sprdnje prenese se kao najozbiljnija istina. U ovom slučaju vam nema pomoći.

 

photo by Nikoleta

ostale priče sličnog stila možete naći OVDE