Mamac

Svakoj bajci treba dobar negativac. U stvarnom svetu, to su bili beskrupulozni trgovci robljem – pljačkaši, silovatelji i ubice sve u jednom.

Ratomir je često pijan zborio kako čini uslugu omladini – jer koga danas uče da veruje u zmajeve, sutra će izrasti u debila.

Ipak, nije imao problem da za selo koje je spalio izmisli zmaja. Velikog, strašnog i prilično besnog, jer muškarci su bili nabijani na kočeve, starci posečeni mačevima, i sve to spaljeno na trgu, da bi tek postalo roblje naučilo lekciju. Spalili su i telo plavog momka koji se previše otimao Tihomiru. Ratomir je morao da mu zapreti u slučaju da poželi da ih liši još nekog roba. Žene i mlađarija, vezani užadima zajedničke bezizlazne sudbine, naučili su da se bez pogovora pokoravaju nezajažljivim prohtevima bande. Umreti je bilo lako, ali nada za bolje sutra je opstajala, iako teško.

Na jugu su dobre pare davali za zdrave robove. Kada je zamislio da mora da se nedeljama peške vuče planinskim bespućima, Ratomir je imao viziju gvozdenog odreda i oštrih vrhova njihovih kopalja. Ali Jezergrad podno njih imao je omalenu luku i izlaz na reku Bistricu. Bistrica je tekla do Plavog mora. U prvoj luci je mogao da se otarasi slatkovodnog plovila niskog gaza, rasproda jedru dečicu i kurve, i kupi pravi brod. Osećao je da je vreme da se oproba na talasima.

Krešimir se pitao da nije uzeo prevelik zalogaj za sebe. Jer pored zlikovca svaka bajka treba i junaka, a on to nikako nije bio.

Nije mu smetalo da pljačka, siluje i ubija – ništa se drugačije nije radilo ni pri vojničkim pohodima, a tamo je dogurao do čina kapetana. Međutim, sinoć je sreo pogled lutalice sa druma, i stao. Seks sa nevoljnim ženama izgubio je draž za tu noć.

Zbog toga, i njegovog otrovnog jezika, Ratomir ga je poslao u grad sa prigodnom pričom i zadatkom da oružane sile Jezergrada izmami napolje. Gunđao je, praveći se da mu nije po volji, ali je trčeći otišao. Kad su ga jutros uveli u kapetanovu sobu, žalio je što nije krenuo ranije. Ali talas mržnje je uminuo, te je shvatio da može samo sebe da krivi.

Nije trebalo da ode.

 

Ostale priče o zmaju  i  drugarima su OVDE