7.

Bajarn je ležao na krevetu, jednom od onih velikih bračnih koje se niko nije potrudio da izvuče kroz uska vrata jednom kada je prošao. Zurio je u taman kamen plafona, s rukama iza glave, zapravo ne videći kompleksna ukrštanja linijica. Odaje su nekada pripadale nekim važnim rođacima Lorda Severa tri generacije unazad, ali konstantno neostavljanje potomaka suzilo je porodično drvo do mrtve grane. Po pravilu, niko ne bi smeo da ih uoptrebljava, ali njegove noćne navike ostavile su Lordu Sahdiju taman toliko izbora da može da mu naredi gde da se preseli, uz suptilno predlaganje da pokuša da ne spali previše stvari. Rešio je problem unapred tako što je većinu izneo napolje.

U vojničkim barakama se mnogo lakše i mirnije spavalo od tada.

Znao je da je bitka počela, mogao je da je zamisli u glavi do poslednjeg detalja, u toliko njih je učestvovao da mu je bilo muka. Pretpostavljao je da to osećanje dolazi i iz saznanja da do sada ni jednu nije propustio. Sećao se Bitke Elemenata, njegove prve, gde su svi smatrali da mora da ih vodi i da poseduje neko nadnaravno znanje za koje samo treba upitati pa da ih podeli. Malo je reći da je bio izgubljen do srži i da je sa sigurnošću znao jedino na kojoj je strani. Zato je ostajao do kasno sa novim Lordom, pokušavao da sugeriše pri planiranju, i istrčavao u bitke sa njegove leve strane.

 Ali Lord je bio vrhunski taktičar, i čak je imao problem da se ne podsmehne svaki put kada bi crvenokosi čovek rastezao borbene planove tako da što manje ljudi izgubi. On nije ni upola bio tako dobar na početku. I ne samo da Lord nije gubio razum u jeku bitke, nego je neprijateljima bilo teško i do glave da mu dođu. Tako da je iskreno smatrao da novom Lordu Severa ne treba njegova pomoć, i da je vreme da svi to shvate. Sve dok nije osetio tanke i delikatne niti Moći kako se protežu kroz bojno polje. Naglo se uspravio na krevetu, napeto zureći u sivi zid.

Neko je hteo da bude viđen. Neko ko je imao mnogo više moći nego što pokazuje. Neko čiji je zadatak bio da ubije, nemilosrdno i besno.

Nije prošla ni sekunda a on je već trčao hodnikom koliko ga noge nose.

***

Ostale priče Gospodara severa